Διατροφή στην παιδική ηλικία :
Συστατικά απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη
Η διατροφή κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα πρώτα χρόνια είναι τα πιο σημαντικά για τη σωστή σωματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών, για τη διαμόρφωση του κατάλληλου υποστρώματος για την πρόληψη διαφόρων παθήσεων κατά την ενήλικη ζωή, αλλά και για τη διαμόρφωση συνηθειών.
Αρχικά, η σωστή και επαρκής διατροφή κατά την παιδική ηλικία επιτρέπει στο παιδί να έχει την πλήρη νοητική και σωματική ανάπτυξη που μπορεί να έχει, όπως προστάζουν τα γονίδιά του. Έπειτα, ο ρυθμός ανάπτυξης σε αυτά τα χρόνια είναι ο ταχύτερος που έχει ο άνθρωπος, με αποτέλεσμα οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά να είναι υψηλές και, εάν δεν καλύπτονται, να υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης διαταραχών ή ανεπαρκειών. Ακόμη, επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η σωστή ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία υποστηρίζει την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και τη μακροβιότητα στην ενήλικη ζωή. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, έρχεται το θέμα της διαμόρφωσης συνηθειών. Κατά την παιδική ηλικία διαμορφώνονται συνήθειες οι οποίες θα ακολουθούν το παιδί σε όλη του τη ζωή. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία να δοθεί έμφαση στη δημιουργία των σωστών συνηθειών.
Παρακάτω θα διαβάσετε τις βασικές συμβουλές που είναι καλό να τηρούνται για τη διαμόρφωση υγιεινής διατροφής, η οποία θα υποστηρίζει τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών σας. Οι συμβουλές έχουν αντληθεί από τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό μας:
- Βάλτε ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά. Συμπεριλάβετε φρούτα ή/και λαχανικά σε κάθε γεύμα.
- Συμπεριλάβετε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, γιαούρτι ή τυρί, καθημερινά στη διατροφή σας. Τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται 2 με 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα και τα μεγαλύτερα 3 με 4.
- Βάλτε ποικιλία δημητριακών όπως ψωμί, ρύζι, φρυγανιές, κ.ά. Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής άλεσης.
- Δημιουργήστε γεύματα με κόκκινο ή λευκό κρέας, 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, αποφύγετε τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος.
- Δημιουργήστε γεύματα με θαλασσινά ή ψάρια 2 με 3 φορές την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία να είναι λιπαρό ψάρι, δηλαδή ψάρι με σκούρο δέρμα.
- Συμπεριλάβετε 4 με 7 αβγά την εβδομάδα.
- Μαγειρέψτε όσπρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
- Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ως κύριο προστιθέμενο έλαιο.
- Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού και προϊόντων που τα περιέχουν.
- Ενθαρρύνετε την καθημερινή σωματική δραστηριότητα.
- Λειτουργήστε ως πρότυπο για τα παιδιά και κάντε αυτά που θέλετε να κάνουν!
- Ενθαρρύνετε τη δημιουργία σταθερών γευμάτων, δηλαδή πρωινού, κύριου γεύματος και ενός πιο ελαφρού γεύματος.
- Ενθαρρύνετε την κατανάλωση νερού.
- Αποφύγετε την παρακολούθηση τηλεόρασης ή τη διεξαγωγή άλλων δραστηριοτήτων, κατά την ώρα του φαγητού. Καλό είναι η οικογένεια να είναι συγκεντρωμένη στη διαδικασία του φαγητού.
- Επιλέξτε προϊόντα εποχής.
- Μαγειρέψτε στο σπίτι και συμπεριλάβετε τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία.
Οι σύγχρονοι ρυθμοί στους οποίους ζούμε σήμερα δεν επιτρέπουν πάντοτε στη μητέρα να ετοιμάζει όλα τα γεύματα του παιδιού. Ωστόσο, υπάρχουν στο εμπόριο προϊόντα κατάλληλα να υποστηρίζουν τη σωστή και πλήρη παιδική διατροφή. Η HiPP είναι η Νο1 εταιρεία με τουλάχιστον 5 δεκαετίες εμπειρίας στην παιδική διατροφή, η οποία κατέχει πιστοποιητικό βιολογικής ποιότητας και έχει βραβευθεί. Τα προϊόντα HiPP μπορούν να πλαισιώσουν την παιδική διατροφή αποτελεσματικά, σε όλα τα στάδιά της. Προϊόντα όπως φρουτοπολτοί, μπισκότα, μπάρες και μούσλι, τα οποία έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για τις ανάγκες των παιδιών και έχουν ελεγχθεί αυστηρά, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαιρετικές λύσεις για τα μικρογεύματα των παιδιών, ή και ως μέρος του γεύματός τους, για παράδειγμα του πρωινού τους. Ακολουθεί ένα ενδεικτικό ημερήσιο πλάνο για ένα παιδί. Τονίζεται ότι το πλάνο αυτό δεν αποτελεί εξατομικευμένη διατροφική αγωγή.
Πρωινό | Ψωμί ολικής με τυρί και αβγό, και φρουτοπολτός HiPP |
Δεκατιανό | Μπισκότα μήλου HiPP, φρούτο και ταχίνι ή φυστικοβούτυρο |
Γεύμα | Ψάρι με πατάτες φούρνου και ψητά λαχανικά |
Σνακ | Τραγανά αστεράκια HiPP |
Ελαφρύ γεύμα | Γιαούρτι με βρώμη και φρούτα |
Προ ύπνου | Γάλα |
Θαλής Παναγιώτου
Κλινικός Διαιτολόγος