Φολικό οξύ ή φυλλικό οξύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το φυλλικό οξύ είναι η πιο απαραίτητη βιταμίνη για τις μέλλουσες μαμάδες. Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι το φυλλικό οξύ είναι το ίδιο με το φολικό οξύ, αλλά αυτό δεν ισχύει. Το φυλλικό οξύ αναφέρεται στην ίδια την υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Το φολικό οξύ, από την άλλη πλευρά, είναι η συνθετική έκδοση της βιταμίνης που δίνεται ως συμπλήρωμα διατροφής.

Το φυλλικό οξύ είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις μέλλουσες μητέρες. Kατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες χρειάζονται σημαντικά περισσότερο φυλλικό οξύ. Θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φυλλικό οξύ και το φολικό οξύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι είναι το φολικό οξύ και το φυλλικό οξύ;

Το φυλλικό οξύ ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β που είναι υδατοδιαλυτές. Βρίσκεται τόσο σε ζωικές όσο και σε φυτικές τροφές. Ο όρος φολικό οξύ/ φυλλικό οξύ προέρχεται από το λατινικό «folium» (φύλλο). Αυτή η βιταμίνη Β ελήφθη για πρώτη φορά από φύλλα σπανακιού.

Μόλις το φυλλικό οξύ απορροφηθεί, το σώμα το μετατρέπει σε τετραϋδροφολικό. Αυτή η ουσία είναι απολύτως απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία τόσο της κυτταρικής ανάπτυξης όσο και της κυτταρικής διαίρεσης. Είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του αγέννητου παιδιού σας.

Η ποσότητα φυλλικού οξέος που χρειάζεται το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως δεν καλύπτεται από την ποσότητα φυλλικού οξέος στα τρόφιμα που καταναλώνετε. Εδώ έρχονται τα συμπληρώματα φολικού οξέος.

Θα μπορούσατε να πείτε ότι το φολικό οξύ είναι μία τεχνητή μορφή του σε φυλλικού οξέος. Το σώμα, ωστόσο, μπορεί να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει πολύ καλύτερα το φυλλικό οξύ.

Παρακαλώ σημειώστε!

Είναι σημαντικό να μην καταναλώνετε πολύ φολικό οξύ. Επομένως, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στον συντελεστή μετατροπής μεταξύ φυλλικού και φολικού οξέος. Το 0,5 μικρογραμμάριο φολικού οξέος αντιστοιχεί σε 1 μικρογραμμάριο φυλλικού οξέος από την τροφή.

Γιατί το φολικό οξύ ή το φυλλικό οξύ είναι τόσο σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το φολικό οξύ είναι μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τι κάνει πραγματικά το φολικό οξύ για εσάς και το μωρό σας και γιατί το χρειάζεστε; Οι κύριες λειτουργίες είναι:

  • Το φολικό οξύ εμπλέκεται στην κυτταρική ανάπτυξη και κυτταρική διαίρεση, διασφαλίζοντας έτσι τη σωστή ανάπτυξη του μωρού σας.
  • Το φολικό οξύ εμπλέκεται στην κυτταρική ανάπτυξη και κυτταρική διαίρεση, διασφαλίζοντας έτσι τη σωστή ανάπτυξη του μωρού σας.

Η συμβουλή μας:

Εάν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε συμπλήρωμα φολικού οξέως ακόμη και πριν μείνετε έγκυος. Σας συνιστούμε να το συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας.

Έλλειψη φολικού οξέος

Η έλλειψη φολικού οξέος αναστέλλει τη σωστή ανάπτυξη των κυττάρων και τον σχηματισμό νέων κυττάρων του αίματος. Αυτές είναι σημαντικές αναπτυξιακές διαδικασίες για κάθε άνθρωπο.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο, το φολικό οξύ είναι ακόμα πιο σημαντικό, επειδή δε χρειάζεται μόνο να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με φυλλικό οξύ, αλλά και το σώμα του μωρού σας.

Προβλήματα που προκαλούνται από την έλλειψη φολικού οξέος

  • μητρική αναιμία
  • γενετικό ελάττωμα που επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη του μωρού (spina bifida)
  • γενετικές ανωμαλίες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο του μωρού
  • πιθανές περαιτέρω λειτουργικές γενετικές ανωμαλίες που εξακολουθούν να διερευνώνται (π.χ. πρόωρος τοκετός, ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος, σχισμή χείλους και ουρανίσκου (σχιστία χείλους και υπερώας), καρδιακά ανωμαλίες)

Έγκαιρη ανίχνευση έλλειψης φολικού οξέος

Για να αποφύγετε την έλλειψη φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις επιπλοκές που σχετίζονται με αυτό, θα πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε συμπλήρωμα φολικού οξέος μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος. Εάν σχεδιάζετε μια εγκυμοσύνη, είναι επίσης καλή ιδέα να πάρετε φολικό οξύ.

Συμπτώματα έλλειψης φολικού οξέος

  • κούραση
  • κόπωση
  • ευερεθιστότητα ή/και κατάθλιψη
  • χλωμό δέρμα
  • ζάλη
  • δυσκολία στην αναπνοή

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ακόμη και:

  • κόκκινη και με αίσθημα πόνου γλώσσα
  • μειωμένη αίσθηση γεύσης
  • διάρροια και απώλεια βάρους

Παρακαλώ σημειώστε!

Αυτά τα συμπτώματα δεν αποτελούν σίγουρο σημάδι ανεπάρκειας φολικού οξέος, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνουν άλλες ασθένειες. Θα πρέπει συνεπώς να συμβουλεύεστε πάντα έναν γιατρό εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα για να μάθετε τι τα προκαλεί.

Θεραπεία έλλειψης φολικού οξέος

Σε περίπτωση υποψίας έλλειψης φολικού οξέος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι μια εξέταση αίματος. Δεδομένου ότι τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της έλλειψης της βιταμίνης Β-12, πραγματοποιείται εξέταση αίματος για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται πραγματικά για έλλειψη φολικού οξέος. Σε περίπτωση που η εξέταση αίματος δείχνει επίσης έλλειψη, ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει συμπληρώματα φυλλικού οξέος.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο, κάθε γυναίκα πρέπει να λαμβάνει συμπληρωματικό φολικό οξύ. Αυτός είναι ο λόγος που οι γιατροί συνήθως το συνταγογραφούν κατά την πρώτη εξέταση.

Φολικό οξύ όταν σκέφτεστε να κάνετε μωρό/πριν από την εγκυμοσύνη

Σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος στο εγγύς μέλλον; Τότε θα πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε φολικό οξύ πολύ πριν από τη σύλληψη. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε μόλις σταματήσετε να παίρνετε το αντισυλληπτικό σας.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να ξεκινήσετε να παίρνετε φολικό οξύ τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη σύλληψη. Για να μάθετε πότε έχετε τις υψηλότερες πιθανότητες να μείνετε έγκυος, χρησιμοποιήστε τον υπολογιστή ωορρηξίας.

Φημολογείται ότι η σύλληψη είναι πιο πιθανή εάν μια γυναίκα παίρνει συμπλήρωμα φολικού οξέος. Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί επιστημονικά. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το φολικό οξύ έχει ευεργετική επίδραση στις ορμόνες του σώματος που μπορούν να προάγουν την εγκυμοσύνη.

Γιατί το φολικό οξύ είναι επίσης σημαντικό κατά τον θηλασμό;

Μεταξύ πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών, το μητρικό γάλα περιέχει επίσης φυλλικό οξύ. Αυτό σημαίνει ότι ο θηλασμός δίνει στο παιδί σας αυτή τη σημαντική βιταμίνη που υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη του μωρού προάγοντας την κυτταρική διαίρεση και ανάπτυξη καθώς και τον σχηματισμό αίματος.

Συμβουλή:

Επίσης μετά τη γέννηση, το φολικό οξύ ή το φυλλικό οξύ είναι ένα βασικό δομικό στοιχείο για την υγιή ανάπτυξη του μωρού σας. Με το θηλασμό, παρέχετε στο μικρό σας αυτή τη βιταμίνη που υπάρχει φυσικά στο μητρικό γάλα. Αφού σταματήσετε το θηλασμό, επιλέξτε HiPP ΒΙΟ COMBIOTIC® - τη μόνη φόρμουλα με Metafolin®.

*Το Metafolin® είναι καταχωριμένο σήμα κατατεθέν της Merck KGaA, Darmstadt, Γερμανία.

Πολλοί γιατροί και επίσης η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής συνιστούν τη λήψη επιπλέον φολικού οξέος κατά το θηλασμό. Αυτή η βιταμίνη δεν είναι καλή μόνο για το μωρό σας, αλλά και για εσάς. Ειδικά μετά τη γέννηση και ενώ θηλάζετε, μια υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας και να ανταπεξέλθετε στη νέα σας οικογενειακή ζωή.

Συνιστούμε, ωστόσο, να το συζητήσετε και με τον γυναικολόγο σας, καθώς οι απόψεις διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό ως προς το εάν πρέπει ή όχι να συνεχίσετε να λαμβάνετε συμπληρώματα φολικού οξέος ενώ θηλάζετε. Επομένως, είναι καλύτερο για τον γιατρό σας να λάβει αυτήν την απόφαση με βάση τη δική σας περίπτωσή και αφού σας εξετάσει διεξοδικά.

Τρόφιμα - ποια περιέχουν φυλλικό οξύ;

Υπάρχει άφθονο φυλλικό οξύ σε χόρτα, λαχανικά (π.χ. μπρόκολο), ντομάτες, πατάτες, αυγά, κρέας και προϊόντα ολικής αλέσεως. Ωστόσο, το φυλλικό οξύ είναι πολύ ευαίσθητο και καταστρέφεται σχεδόν ολοκληρωτικά από τη θερμότητα, το φως και το οξυγόνο. Έτσι, η λήψη επαρκούς φυλλικού οξέος στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σχεδόν αδύνατη.

Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε περισσότερο για να αντιμετωπίσετε την ανεπάρκεια φυλλικού οξέος και να προστατέψετε το αγέννητο παιδί σας:

  • φυλλώδη λαχανικά όπως μαρούλι ή σπανάκι
  • όσπρια όπως μπιζέλια ή σόγια
  • κρόκος αυγού
  • συκώτι (μόνο σε μικρές ποσότητες)
  • λαχανικά όπως σπαράγγια, ντομάτες, λάχανο ή πιπεριές
  • ξηροί καρποί
  • προϊόντα ολικής αλέσεως
  • σιτάρι

Συμπλήρωμα φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - τι πρέπει να θυμάστε

Για να αποφύγετε τυχόν ελλείψεις, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα πλούσια σε φυλλικό οξύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ποια τρόφιμα είναι σημαντικά για αυτόν το σκοπό. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνετε συμπληρωματικό φολικό οξύ σε καθημερινή βάση, το οποίο μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να λαμβάνετε 550 μικρογραμμάρια ισοδύναμου φυλλικού οξέος ημερησίως. Η πλειοψηφία τους (περίπου 400 μικρογραμμάρια) πρέπει να προέρχεται από φολικό οξύ. Τα υπόλοιπα 150 μικρογραμμάρια καλύπτονται καλύτερα μέσω της τροφής. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε ένα καλά ισορροπημένο μείγμα.

Σας συνιστούμε να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας εάν πρέπει να χρησιμοποιείτε συμπλήρωμα φολικού οξέος καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE) συνιστά γενικά την ακόλουθη ημερήσια πρόσληψη:

Ηλικία Ποσότητα ισοδύναμου φυλλικού οξέος ανά ημέρα σε mg
0 έως 4 μήνες 60 μικρογραμμάρια
4 έως 12 μήνες 80 μικρογραμμάρια
1 έως 4 ετών 120 μικρογραμμάρια
4 έως 7 ετών 140 μικρογραμμάρια
7 έως 10 ετών 180 μικρογραμμάρια
10 έως 13 ετών 240 μικρογραμμάρια
από 13 ετών 300 μικρογραμμάρια
έγκυος γυναίκα 550 μικρογραμμάρια
θηλάζουσες γυναίκες 450 μικρογραμμάρια

Οι πιο σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με το φολικό οξύ ή το φυλλικό οξύ

Τι θα συμβεί εάν ξεχάσω να πάρω το συμπλήρωμα φολικού οξέος;

Φυσικά, θα πρέπει να φροντίσετε να λαμβάνετε την ημερήσια δόση φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, δεν είναι το τέλος του κόσμου αν ξεχάσετε να το πάρετε μια μέρα. Επίσης, δεν χρειάζεται να διπλασιάσετε τη δόση σας την επόμενη ημέρα. Εάν δεν είστε σίγουρες, είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με αυτό.

Μπορώ να πάρω μεγάλη ποσότητα φολικού οξέος;

Αναρωτιέστε επίσης εάν η λήψη υπερβολικού φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε εσάς ή στο μωρό σας; Γενικά, δεν υπάρχουν μέχρι τώρα ενδείξεις ότι η υπερδοσολογία φολικού οξέος έχει σοβαρές συνέπειες. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν κάποιες μικρές παρενέργειες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ταραχή
  • γαστρεντερικά προβλήματα
  • ναυτία

DΜπορώ να πάρω μεγάλη ποσότητα φολικού οξέος; Αναρωτιέστε επίσης εάν η λήψη υπερβολικού φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε εσάς ή στο μωρό σας; Γενικά, δεν υπάρχουν μέχρι τώρα ενδείξεις ότι η υπερδοσολογία φολικού οξέος έχει σοβαρές συνέπειες. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν κάποιες μικρές παρενέργειες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν: • ταραχή • γαστρεντερικά προβλήματα • ναυτία Παρ 'όλα αυτά, δεν πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα από 1.000 μικρογραμμάρια φολικού οξέος την ημέρα. Εάν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια που εμφανίζεται μετά τη λήψη συμπληρώματος φολικού οξέος, σταματήστε αμέσως τη λήψη του συμπληρώματος και συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

Μάθετε περισσότερα για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από το HiPP.

Φολικό οξύ με ή χωρίς ιώδιο;

Πολλά από τα συμπληρώματα φολικού οξέος είναι εμπλουτισμένα με ιώδιο, καθώς πολλοί ενήλικες στερούνται και τα δύο στις μέρες μας. Δεδομένου ότι το ιώδιο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που πρέπει να λαμβάνεται σε επαρκείς ποσότητες, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ένα τέτοιο συμπλήρωμα συνδυασμού θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή.

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί αν υποφέρετε από προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα σας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αφήσετε το ιώδιο εκτός των επιλογών σας. Σας συνιστούμε να συζητήσετε τις επιλογές σας με τον γυναικολόγο σας.

Αξίζει να παίρνετε συμπληρώματα ιχθυελαίου;

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου συνιστώνται επίσης για έγκυες γυναίκες, ειδικά αν δεν καταναλώνετε αρκετά λιπαρά θαλασσινά ψάρια. Αυτά τα συμπληρώματα σας παρέχουν πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού σας. Υπάρχουν προϊόντα που περιέχουν επίσης φολικό οξύ, παρέχοντάς σας όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε αυτό το διάστημα.

Πληροφορίες για τη συγγραφέα:

Η Anja Schröder, μητέρα, γράφει ως ελεύθερη επαγγελματίας για πολλά μεγάλα οικογενειακά ιστολόγια εδώ και πολλά χρόνια. Επικεντρώνεται κυρίως σε οικογενειακά θέματα και δίνει ζωντάνια στα κείμενά της χάρη στην αφήγηση πραγματικών ιστοριών.