Ιστορία της HiPP Georg HiPP (1905-1967)

1889: Η ιδέα της ίδρυσης


Προς το τέλος του περασμένου αιώνα, ο Joseph Hipp (1867-1926), με καταγωγή από το Günzburg στο Δούναβη, εργαζόταν στο Pfaffenhofen, σε ένα κατάστημα με αντικείμενο την παραγωγή γλυκών και την κατασκευή κεριών το οποίο και λίγο αργότερα απέκτησε. Το 1897, παντρεύεται με τη Maria Ostermayer. Η ένωση αυτή έθεσε τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία μιας πολυμελούς και μεγάλης οικογένειας. Στην αρχή ήρθε στον κόσμο ένα κορίτσι (το 1898) και μετά από ένα χρόνο η μητέρα γέννησε δίδυμα. Επειδή η Maria Hipp δεν μπορούσε μόνο με τον θηλασμό να τα θρέψει σωστά, ζήτησε από το σύζυγό της να βρει μια θρεπτική και ολοκληρωμένη λύση στο εν λόγω πρόβλημα. Λόγω του επαγγέλματος του, ο πολύ εφευρετικός Joseph Hipp, βρήκε τη λύση στο πρόβλημα της θρέψης των διδύμων, παρασκευάζοντας μια γαλέτα, την οποία μετασχημάτισε σε αλεύρι. Το αλεύρι αυτό, προστιθέμενο στο γάλα, αύξησε την θρεπτική του αξία με αποτέλεσμα να καλύψει την πείνα των παιδιών. Τα δίδυμα επέζησαν και μεγάλωσαν. Ακολούθησαν άλλα πέντε παιδιά που επίσης τράφηκαν με τον ίδιο τρόπο!


1901: Το πρώτο προϊόν

Το νέο της επιτυχίας και των αποτελεσμάτων που είχε στην σωστή ανάπτυξη των παιδιών το εν λόγω αλεύρι διαδόθηκε σύντομα όπως και η διαδικασία της δημιουργίας του. Έτσι, στην αρχή του αιώνα, ο Joseph Hipp έδινε ήδη σε μερικούς από τους συναδέλφους του το προερχόμενο από τη γαλέτα αλεύρι το οποίο επιπρόσθετα πουλούσε η γυναίκα του από το κατάστημά του. Σιγά σιγά το ζαχαροπλαστείο μετασχηματίστηκε σε εργαστήρι παραγωγής αλεύρου (από τη γαλέτα) για παιδιά. Μάλιστα το εν λόγω προϊόν έγινε πολύ γνωστό στη Γερμανία- για πολλές δεκαετίες- με σήμα κατατεθέν το κίτρινο και μαύρο πακέτο του. Ο Georg Hipp (1905-1967) -ένας εκ των γιων του Joseph -ασχολήθηκε και ο ίδιος σχολαστικά με το διάσημο πλέον αλεύρι της γαλέτας HiPP. Ξεκίνησε να το πουλά από πόρτα σε πόρτα στο Μόναχο και καθώς η ζήτηση μεγάλωνε, αποφάσισε να αναπτύξει την ιδέα του πατέρα του. Έτσι, το 1932, δημιούργησε τη δική του επιχείρηση στο Pfaffenhofen, αναπτύσσοντας μία νέα διαδικασία ώστε να παραχθεί πλέον βιομηχανικά η διάσημη αυτή παιδική τροφή.


1950: Οι πρώτες παιδικές τροφές HiPP

Στη Γερμανία, το αλεύρι της γαλέτας για τα παιδιά πουλήθηκε μέχρι τα μέσα του 1950. Στα μέσα του 20ού αιώνα, ο Georg Hipp, σύμφωνα με τα αμερικάνικα πρότυπα, αποφάσισε να μπει στη βιομηχανική παραγωγή των παιδικών τροφών με φυσικές μεθόδους, χωρίς δηλαδή τη χρήση χημικών λιπασμάτων.
Ο Georg HiPP ήταν ένθερμος υποστηρικτής της φιλοσοφίας του Ελβετού γιατρού Dr. Hans Müller, που ανέπτυξε την ιδέα της βιολογικής παραγωγής και είχε τη βαθιά πεποίθηση ότι η βιολογική καλλιέργεια είναι ότι πιο υγιεινό για τα βρέφη. Έτσι, μετέτρεψε την οικογενειακή φάρμα, που βρισκόταν μεταξύ Pfaffenhofen & Ehrensberger Hof, σε φάρμα παραγωγής λαχανικών βασιζόμενη στις απαιτήσεις της βιολογικής καλλιέργειας.

Η οργανική καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών της οικογένειας HiPP ξεκίνησε στην οικογενειακή φάρμα Ehrensberger Hof.

1956: Εξερεύνηση μέσα στη βιολογική γεωργία

Το 1956 ξεκίνησε να καλλιεργεί φρούτα και λαχανικά σε παρθένα γη χωρίς χημικά. Στόχος του ήταν να παράγει υγιεινές, γευστικές παιδικές τροφές χρησιμοποιώντας μόνο βιολογικές μεθόδους. Έτσι μέσα στα έτη 1957/1958, έβαλε τέσσερα νέα προϊόντα στην αγορά: δύο ποικιλίες με βάση τα λαχανικά και δύο με ποικιλίες λαχανικών σε συνδυασμό. Ήταν μια μεγάλη καινοτομία, επειδή ήταν η πρώτη φορά που παρασκευάστηκαν έτοιμες τροφές για μωρά σε βιομηχανική κλίμακα και πουλήθηκαν στη Γερμανία. Πολύ γρήγορα (1959/1960) η συσκευασία αλλάζει. Το κουτί αντικαταστάθηκε από μια πρακτικότερη και πιό υγιεινή συσκευασία: τη συσκευασία από γυαλί. Η γκάμα των προϊόντων HiPP γνώρισε μια πολύ δυναμική ανάπτυξη. Έτσι οι μαμάδες μπόρεσαν σύντομα να αγοράσουν χυμούς από φρούτα, τροφές μέ κρέας , επιδόρπια, μενού για τα παιδιά και πολτούς με βάση τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα. Μετά το θάνατο του Georg HiPP το 1967, ο γιος του Claus ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης σε συνεργασία με τα αδέρφια του Georg J. και Paulus. Στη διαχείριση της επιχείρησης HiPP, συμμετείχαν κι οι γιοι του Stefan και Sebastien. Από την αρχή, ο Claus HiPP αφοσιώθηκε στην ιδέα της βιολογικής παραγωγής και την ανέπτυξε βήμα-βήμα. Όντας πρωτοπόρος στη βιολογική καλλιέργεια, ο Claus HiPP ξεκίνησε να μιλά και σε άλλους αγρότες για τη βιολογική καλλιέργεια (επισκέφθηκε κάθε φάρμα ξεχωριστα), προσπαθώντας να πείσει τους αγρότες για τις ιδέες του. Σταδιακά και μετά από πολλές προσπάθειες, κατάφερε να πάρει τους αγρότες με το μέρος του και να αναπτύξει, βάση συμβολαίου, ένα δίκτυο βιολογικών παραγωγών που συνδέονταν και συνδέονται όλοι με σύμβαση και ακολουθούν τους κανόνες της βιολογικής παραγωγής φρούτων, λαχανικών και κρέατος. Σήμερα, η εταιρεία HiPP με κεντρικό slogan : Το καλύτερο από τη φύση, το καλύτερο για τη φύση, αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό πιστοποιημένων βιολογικών πρώτων υλών στον κόσμο.

Τα προϊόντα HiPP διατίθενται από τα φαρμακεία